Fascination About Kıdem tazminatı

YASAL UYARI : İnternet sitemizde yer alan yazıların tüm hakları saklıdır. Ancak yazar ve internet site kaynağının aktif linkine yer verilerek alıntı yapılabilir.

işçi haklı sebeple fesih hakkını kullanabilir. Bu şekilde iş sözleşmesini fesheden işçinin bir yıllık kıdeminin olması halinde

hakkı doğar. Alacak hakkı da mülkiyet hakkı kapsamındadır. Kıdem tazminatına tavan uygulanması ise işçinin mülkiyet hakkına sınırlama getirilmesi anlamı taşır.

Kıdem tazminatı dünyada ilk kez Fransa’da işinden başarıyla ayrılan işçilere bir hediye olarak verilmiştir. Türk Hukukuna ise 3008 sayılı İş kanunu ile girmiştir. 1475 sayılı iş kanunu ile de son halini almıştır.

Maddesi gereğince de aşağıdaki durumlarda işçi kıdem tazminatı alarak iş10 çıkabilir (İş Kanunu'na ulaşmak için tıklayın.) Ancak kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin aynı şirket veya bağlı olduğu grup şirketlerinde en az one yıl boyunca çalışması gerekir. 

Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından sunulan hizmetlerden faydalanmanızın sağlanması amacıyla elektronik ortamda Şirketimizin Web sitesi, mobil aplikasyon, telefon, e-posta kanallarından Şirketimizle temasta bulunulması halinde toplanacaktır.

İstifa eden kişinin Helloçbir şekilde tazminat alamayacağı gibi. Bu nedenle toplumun kıdem tazminatı ve hak etme durumları hakkında detaylı bilgi edinmesi gerekmektedir.

Somut uyuşmazlıkta SelçBritish isles Belediyesinin alt işvereni olan davalı şirket yanında çalışan davacının iş sözleşmesinin sosyal medya paylaşımları sebebiyle feshedildiği, paylaşımlardan birinde davacının SelçUnited kingdom Belediye Başkanına hitaben “…Dar gelicek bu SelçUnited kingdom darrrrr… mezar zannedeceksin kabus bu diyeceksin az sonra uyanınca hepsi geçicek diyeceksin….

Mevcut sistemde İş Kanunu’na tabi olmayan işyerlerinde (İş Kanunu’ndan istisna iş ve işyerleri) çalışan kişilerin Kıdem tazminatı kıdem tazminatı hakkı bulunmuyor.

İşçinin rahatsızlığı veya hastalığının işyeri ve iş koşulları ile ilişkisi ortaya konmalıdır. Somut uyuşmazlıkta davacı işçi, sağlık nedeni ile ağır işte çalışamayacağı gerekçesi ile iş sözleşmesini feshetmiş olup 4857 sayılı İş Kanununun 24/1-a maddesine göre, iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı ve yaşayışı için tehlikeli olursa işçinin haklı fesih hakkı bulunmaktadır. Mahkemece yapılacak iş, davacının hastalığının veya rahatsızlığının başlamasına ve gerekse tekrarlanmasına işyeri ve çalışma koşullarının neden olup olmayacağı, rahatsızlığın işin niteliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı, davacının sağlığı veya yaşayışı için tehlike yaratıp yaratmadığı yönlerinde rapor alınmalı, bu rahatsızlığının davacının çalıştığı ve çalışması önerilen işlerde çalışmasına engel olup olmadığı gerekirse işyerinde aralarında sağlıkçılarında bulunduğu ve iş10 anlayan uzman bilirkişiler marifeti ile işyerinde keşif yapılmalı, bilirkişi mütalaasına başvurulmalı ve sonucuna göre feshin haklı nedene dayanıp dayanmadığı değerlendirilmelidir. Eksik inceleme ile feshin haklı nedene dayandığının kabulüne ve kıdem tazminatının tahsiline karar verilmesi hatalıdır (Y7HD-K.2014/17162).

İşverenin işçiyi işten çıkarması veya bazı hallerde işçinin istifası kıdem tazminatı sonucunu doğurabilir. Bu yazımızda kıdem tazminatına ilişkin

İş kanunu kapsamında olan bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesinin en önemli diğer şartı en az bir yıllık süre ile çalışmış olması şartıdır.

Yazımızda kıdem tazminatı nedir, kıdem tazminatı nasıl alınır, kıdem tazminatı alma şartları, kıdem tazminatı hakkı, kıdem tazminatı hesaplama gibi kıdem tazminatı yasası hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını ve güncel kıdem yasası haberlerine yer vereceğiz.

“Kıdem tazminatını sınırlayan bu hükmün sadece ‘kıdem tazminatı’ advertisementını taşıyan tazminatları değil değişik adlarla anılan ve aslında kıdem tazminatı niteliği taşıyan tazminatları da kapsadığı kabul edilmelidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *